WORD

Levenskunst

 Aat Veldhoen in his living room 2018
Venus Veldhoen (1968) – Aat in zijn woonkamer 2018, Hahnemühle Baryta, copyrights Venus Veldhoen

Ik dochter Venus Veldhoen  organiseerde samen met Koos Breukel en de Dutch Portrait Gallery de tentoonstelling: levenskunst.  Van 1 december 2019 tot 13 april 2020 is er in het Museum Kranenburgh in Bergen met de tentoonstelling Aat Veldhoen – Levenskunst. Een uitgebreide collectie etsen, schilderijen en Polaroids van Aat Veldhoen is te zien, naast werk van kunstenaars die zijn pad kruisten.

Aat Veldhoen (1934 – 2018) leefde voor én omringd door zijn eigen kunst. In zijn volle huis en atelier aan de Wittenburgergracht in Amsterdam werkte hij tot het einde van zijn leven met niet-aflatende energie en scheppingsdrang aan zijn veelzijdige oeuvre dat tekeningen, etsen, schilderijen, foto’s, keramiek en sculpturen omvat.Verliefdheid, liefde, seks, ziekte, ouderdom en dood – de als tekenaar geschoolde Veldhoen legde het allemaal vol vuur en compassie vast.

Ook werk dat hij maakte na de gedeeltelijke verlamming die hem op 69-jarige leeftijd trof, is onderdeel van de tentoonstelling, evenals nooit eerder getoonde Polaroids van Veldhoen uit de collectie van het Rijksmuseum.Ook werk dat hij maakte na de gedeeltelijke verlamming die hem op 69-jarige leeftijd trof, is onderdeel van de tentoonstelling, evenals nooit eerder getoonde Polaroids van Veldhoen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Venus Veldhoen (1968) – Aat voor zijn etspers, 2000, Hahnemühle Baryta, copyright  Venus Veldhoen

Hier kunt u de podcast luisteren van de Expositie met Venus Veldhoen en Aat Veldhoen.

https://podcastluisteren.nl/ep/Museum-Kranenburgh-Aat-Veldhoen-Levenskunst-met-Venus-Veldhoen-en-Koos-Breukel

Interview over mijn jeugd als kunstenaarskind in Trouw 2019

https://www.trouw.nl/cultuur-media/alles-moest-wijken-voor-de-kunst-van-aatje-veldhoen~b6184f91/